Sahara Conservation Fund

Het Sahara Conservation Fund is in 2004 opgericht om het unieke ecologische landschap van de Sahara en aangrenzende Sahelian graslanden te beschermen. Het SCF richt zich voornamelijk op de grote vogels en zoogdieren die van nature in deze bijzondere omgeving voorkomen. Het doel is om te zorgen dat er in de Sahara weer een gezond ecosysteem ontstaat waar planten en dieren op natuurlijke wijze kunnen leven.

De Sahara
De Sahara en de Sahel (de aangrenzende graslanden ten zuiden van de Sahara) beslaat ongeveer een derde van heel het Afrikaanse vasteland, maar wordt vaak vergeten als het gaat om natuurbescherming. Op eerste gezicht lijkt het een bar niemandsland waar niks anders te vinden is dan zand, maar de Sahara herbergt een bijzondere verzameling aan diverse plant en diersoorten. Deze bijzondere dieren hebben zich op allerlei manieren aangepast om op een van de meest droge en warme plekken ter wereld te kunnen leven. De Sahara strekt zich uit door 14 verschillende landen, waarbij het SCF vooral actief is in Tsjaad, Niger, Nigeria, Tunesië en Marokko.

Zoogdieren
In de Sahara en Sahel leven enkele grote zoogdieren die worden bedreigd door stroperij en door afname van geschikt leefgebied. Door de aanleg van grote olievelden en wegen raken geschikte graslanden versnipperd, waardoor kuddes afgezonderd raken en kwetsbaar worden voor uitsterven. De klimaatverandering zorgt ervoor dat plekken die eerder geschikt waren om te leven nu verzanden, waardoor de dieren er geen eten meer kunnen vinden.

Het SCF zet zich in voor de bescherming van Algazellen, Addaxen en Mhorrgazellen door middel van bescherming van gebieden, uitzet-programma’s en educatie. In samenwerking met het Giraffe Conservation Fund zetten ze zich ook in voor de bedreigde West-Afrikaanse giraffe.

Gieren
Naast zoogdieren richt het SCF zich ook op de vogels van Noord-Afrika. In de tijd dat ze zijn begonnen met het beschermen van de grote zoogdieren zijn ze ook begonnen met het monitoren van de voorkomende giersoorten. De afgelopen 20 jaar zijn de aantallen gieren (waaronder: kapgieren, Ruppelsgieren, oorgieren, witruggieren, witkopgieren en aasgieren) hard achteruit gegaan, waardoor deze soorten nu veelal een kritieke tot ernstig bedreigde IUCN status hebben. Het SCF zet zich samen met de lokale bevolking in om de vogels te helpen. Dat doen ze door te blijven monitoren waar de dieren hun voedsel vandaan halen en welke bedreigingen ze onderweg tegenkomen. Daarnaast is het SCF in gesprek met regeringen en boeren om het gebruik van pesticiden terug te dringen, om zo vergiftiging van gieren tegen te gaan.

Parken
Diersoorten die ondersteunt worden door SCF en die je terug kan vinden in de parken:
Safaripark Beekse Bergen: Addax, Aasgier, Witruggier, Witkopgier, Kapgier en Rüppellsgier.
ZooParc Overloon: Binnenkort diverse gieren en ....

Naar de website van Sahara Conservation Fund