Save The Elephants
Elephants and Bees Project

Naast stroperij is mens-dier-conflict de grootste bedreiging voor Afrikaanse olifanten. Het Elephants and Bees Project probeert hier op een innovatieve manier een oplossing voor te zoeken. Namelijk door dorpen en gewassen te beschermen met bijenvolken.

Het Elephants and Bees Project is begonnen in Kenia, aan de rand van het Tsavo National Park. In 2009 is hier het eerste bijenhek opgezet. Dit is een bescherming van bijenkorven rondom de gewassen. Olifanten zijn bang van bijen, waarschijnlijk vanwege het gevaar dat de bijen hun slurf invliegen en ze daar steken. Om gewassen te beschermen, werden er bijenkorven aan draden rondom de velden gehangen. Zodra een olifant tegen de draden aanloopt, bewegen de korven en vliegen de bijen uit. Door dit gezoem schrikken de olifanten af en gaan ze weg.

Dit project was in eerste instantie een onderzoeksproject van Dr. Lucy King voor de universiteit van Oxford. Het bleek zo succesvol dat er rondom het Tsavo NP inmiddels 336 bijenkorven hangen die samen 24 boerderijen beschermen.

Het concept van bijen houden om gewassen en dorpen te beschermen wordt nu niet alleen op meerdere plekken in Afrika, maar ook in Azië toegepast.

Behalve dat de bijen de boerderijen beschermen tegen olifanten, zorgen ze ook voor extra inkomsten door de productie van honing. Een echte win-win situatie dus.

Naar de website van Elephants and Bees Project