Red Panda Network

Het Red Panda Network beschermt de rode panda en hun leefgebied in het Himalayagebergte door middel van educatie en samenwerking met de lokale bevolking.

Het Oostelijke Himalayagebied is met zijn loofbossen één van de meest biodiverse regio’s ter wereld. Er leven verschillende unieke en bedreigde diersoorten, zoals sneeuwluipaarden, nevelpanters, Aziatische wilde honden en rode panda’s.

In het oosten van Nepal ligt de Panchthar-Ilam-Taplejung (PIT) corridor. Ongeveer 25% van alle rode panda’s die in Nepal leven, leven in dit gebied. Daarnaast is het ook een belangrijke verbinding tussen beschermde gebieden in Nepal en India. Deze corridor wordt bedreigd door ontbossing en illegale stroperij.

Sinds 2007 werkt het Red Panda Network om de rode panda’s en hun leefgebied in de PIT-corridor te beschermen. Om dit te kunnen doen werkt het RPN op meerdere fronten. Ze doen onderzoek, geven educatie, beschermen en herstellen leefgebied en ontwikkelen duurzame initiatieven voor de lokale bevolking. Ze hebben inmiddels hun werkgebied uitgebreid naar het westen van Nepal en Bhutan en willen in de toekomst in alle landen actief zijn waar de rode panda in het wild leeft.

Stichting Wildlife sponsort de RPN Forest Guardians (“beschermers van het bos”). Dit zijn lokale mensen die door het RPN worden betaald om binnen hun gemeenschappen een netwerk op te zetten om het bos te beschermen. De Forest Guardians houden het leefgebied van de rode panda in de gaten en beschermen het en geven daarnaast educatie over hoe belangrijk de rode panda is voor de toekomst van de gemeenschappen. Ecotoerisme speelt hierin ook een belangrijke rol.

Naar de website van Red Panda Network