Okapi Conservation Project

Het Okapi Conservation Project (OCP) is opgericht in 1987 en heeft als doel het tropische regenwoud te beschermen waar de okapi leeft. Ook hoopt men de cultuur van de lokale bevolking, de Mbuti pygmeeën, te beschermen.

Het OCP heeft in 1992 een wildlife reservaat opgericht van 13,700 km2 in Ituri Forest in het Noordoosten van Democratische Republiek Congo. Dit is het enige land waar de Okapi in het wild voorkomt. In 1996 is dit gebied zelfs uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Het OCP gebruikt zowel internationale medewerkers als lokale medewerkers. Zij werken allen aan een goed gemanaged en duurzaam reservaat, waarbij de lokale bevolking wordt onderhouden door werk in het reservaat. Zij gebruiken hier verschillende programma’s voor zoals trainingen voor personeel en het aanleggen van infrastructuur. Denk hierbij aan huizen voor medewerkers, scholen, communicatiesystemen, voedsel en materialen voor patrouilles.

Verder wordt er gezorgd voor schone en veilige drinkwaterbronnen, gezondheidszorg voor medewerkers, familie en de overige lokale bevolking. Ook wordt er veel aandacht besteed aan duurzame landbouw, waardoor het wildlife samen kan leven met de mensen.

Er wordt een groep okapi’s gehouden voor gedragsstudies en fok. Ook worden zieke dieren en wezen opgevangen. Door het beschermen van dit grote natuurgebied, met de okapi als mascotte, worden ook de overige dieren en planten in het gebied beschermd. Er zijn in het gebied namelijk ook olifanten, luipaarden, chimpansees en andere apen, krokodillen en nog veel meer dieren, waaronder veel vogel- en insectensoorten te vinden zijn.

Naar de website van het Okapi Convervation Project