Lemur Rescue Center

In het Lemur Rescue Center zitten momenteel 32 ringstaartmaki’s. Deze zijn in beslag genomen door de overheid, omdat ze als huisdier werden gehouden of bestemd waren voor de handel in bushmeat. In het centrum worden de dieren opgevangen, krijgen ze medische hulp en worden ze in een groep geïntroduceerd. Het doel is om stabiele sociale groepen te creëren, die uitgezet kunnen worden in het naastgelegen Reniala Reserve. Dit bos wordt door de organisatie beheerd. Door de expertise die het centrum inmiddels heeft, zullen zij in de komende jaren ook een steeds grotere rol gaan spelen in de rehabilitatie en het transport van halfapen in heel Madagaskar.

Herintroductie
Het rehabiliteren en weer uitzetten van maki’s in het wild is geen gemakkelijk proces. Het Lemur Rescue Center is één van de weinige organisaties in Madagaskar die bevoegd zijn om maki’s op te vangen en weer uit te zetten. Soms lukt het echter niet om een dier te herintroduceren, bijvoorbeeld omdat het dier zijn eigen voedsel niet bij elkaar kan zoeken. In die gevallen zal de ringstaartmaki de rest van zijn leven in het Rescue Center verzorgd worden.

Gezien de grote schaal waarop dieren in Madagaskar illegaal uit het wild worden gevangen, voor de huisdieren- en de bushmeathandel, zijn er altijd ringstaartmaki’s die op de wachtlijst staan om in het Lemur Rescue Center opgevangen te worden. Daarom worden er voorbereidingen getroffen om het centrum uit te bouwen in de komende jaren.

Bijen houden en de Rocket Stove
Het Lemur Rescue Center wordt gerund door de NGO Reniala. Het hoofdkantoor van deze organisatie zit in Frankrijk. Naast het opvangen van ringstaartmaki’s, houdt deze organisatie zich ook bezig met het beheren van verschillende natuurgebieden en educatie op het gebied van ontbossing. Een groot probleem in Madagaskar is dat veel bos wordt gekapt voor brandstof en om landbouwgrond van te maken. De NGO Reniala biedt mensen een alternatief. Zij geven workshops in het houden van bijen en het verkopen van de honing. Dit geeft mensen een inkomen waarbij er geen bos hoeft te verdwijnen. Verder leren zij mensen hoe ze een “rocket stove” moeten maken en hoe ze hierop kunnen koken. De rocket stove een kachel die zo efficiënt brandt dat er gemiddeld zo’n 40% minder brandstof nodig is in vergelijking met een open vuur. Daarnaast geeft het ook bijna geen rook.

Naar de website van Lemur Rescue Center