Jane Goodall Instituut

Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde non-profit organisatie die zich richt op natuurbehoud, en het onderzoek naar, educatie over, en welzijn van mensapen in het algemeen en chimpansees in het bijzonder. Uitgangspunt daarbij is de verbondenheid tussen mens, dier en milieu en het geloof dat elk individu een verschil kan maken.

Chimpansees leven in de regenwouden van Centraal Afrika. Er zijn verschillende redenen waarom chimpansees in het wild met uitsterven bedreigd worden. Hun leefgebied wordt steeds kleiner, door houtkap en het aanleggen van mijnen. Er wordt op ze gejaagd voor de illegale huisdierenhandel. En er wordt op ze gejaagd voor hun vlees, bushmeat. Chimpanseevlees, hoewel illegaal, is een luxe delicatesse in Afrika.

Het Jane Goodall Instituut ondersteunt diverse projecten in Afrika, en stelt lokale bewoners in staat een duurzame omgeving voor zichzelf op te bouwen terwijl zij regionale doelstellingen promoten, zoals herbebossing en de beƫindiging van illegale, commerciƫle handel in bushmeat.

Het Jane Goodall Instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van chimpansees, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van publieke voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren, en gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

De opvangcentra zijn noodzakelijk om de apen op te vangen die in beslag zijn genomen van de handelaren of stropers. Zonder voorlichting en onderwijs zou de lokale bevolking zich niet realiseren dat ze de politie kunnen waarschuwen als ze stropers zien. De laatste jaren worden er steeds meer stropers gearresteerd en vervolgd.

Naar de website van het Jane Goodall Instituut