Cheetah Conservation Botswana

Cheetah Conservation Botswana (CCB) heeft als doel om de populatie cheeta’s van Botswana te beschermen door middel van wetenschappelijk onderzoek, outreach programma’s (hulp aan de plaatselijke bevolking) en natuureducatie. Ze doen dit in samenwerking met dorpsgemeenschappen om op deze manier het samenleven met de verschillende soorten carnivoren van Botswana te promoten.

Na Namibië is de populatie cheeta’s in Botswana de grootste populatie van Afrika. Het geschatte aantal cheeta’s in Botswana is 2.000 dieren. Dat is ongeveer 20% van alle cheeta’s die nog in het wild leven. Omdat Botswana in het centrum van zuidelijk Afrika ligt, is deze populatie ook belangrijk voor contact tussen andere regionale populaties.

Cheeta’s zijn dieren met een groot territorium en hebben dus veel ruimte nodig. Dat is ook de reden dat beschermde natuurgebieden alleen niet genoeg zijn om de soort in stand te houden. In Botswana leeft 90% van de cheeta’s buiten beschermde gebieden.

Outreach
Veel boeren zien cheeta’s als een bedreiging voor hun vee. CCB werkt samen met boeren om naar oplossingen te zoeken. Zo geven ze workshops en bezoeken ze boerderijen waar er conflicten zijn tussen mens en cheeta. Daarnaast hebben ze een project om het inzetten van waakhonden te promoten. Voor het bewaken van vee wordt een lokaal hondenras gebruikt, Tswana honden. CCB heeft een netwerk opgebouwd van meer dan 100 boeren die deze honden gebruiken. Er worden nieuwsbrieven rondgestuurd, bijeenkomsten georganiseerd en CCB geeft gratis veterinaire hulp voor deze waakhonden.

Educatie
CCB bezoekt regelmatig scholen om voorlichting te geven over de natuur, het belang van natuurbescherming in het algemeen en in het bijzonder cheeta’s. Daarnaast hebben ze aan de rand van de Kalahari een bushcamp voor kinderen. Hier komen groepen kinderen voor 3 nachten om over de natuur en roofdieren te leren. Per keer kunnen er zo’n 60 kinderen overnachten. Er worden lessen gegeven en activiteiten en spelletjes gedaan.

Naar de website van Cheetah Conservation Botswana