Black Mamba APU

De Black Mamba Anti-Poaching Unit (APU) is een anti-stroper eenheid bestaande uit bijna alleen maar vrouwen. Zij werken in Zuid-Afrika op de grens van het Krugerpark, in het Balule Nature Reserve. Zij richten zich voornamelijk op de bescherming van neushoorns, maar door hun aanwezigheid zijn ook andere dieren beschermd tegen stroperij.

Het doel van de Black Mamba APU is om het gebied dat zij beschermen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor stropers. Dit doen zij vooral door veel in het gebied te patrouilleren. Daarnaast dienen de Black Mamba’s ook als rolmodel voor de gemeenschappen waarin zij leven.

Anti-stroper patrouilles
In het gebied waar de Black Mamba’s actief zijn, hebben zij te maken met twee soorten stropers: bushmeat-stropers die snares (strikken van ijzerdraad) zetten en neushoorns-stropers.

De snares die door bushmeat-stropers worden gezet, zijn voornamelijk bedoeld voor verschillende antilopensoorten. Maar ook andere diersoorten komen vast te zitten in dit soort strikken. Met vaak de dood als gevolg. De Black Mamba’s lokaliseren en vernietigen dit soort strikken alsook de stroperskampen en de tijdelijke keukens waar het bushmeat wordt verwerkt.

Door de constante patrouilles worden niet alleen de bushmeat-stropers ontmoedigd, maar ook de stropers met andere doelen. Behalve neushoorns, zijn ook olifanten (vanwege ivoor), leeuwen (vanwege hun botten) en schubdieren (vanwege hun schubben) populair bij stropers en worden de onderdelen van deze dieren verkocht en gebruikt in Azië als traditionele geneesmiddelen.

Bush Babies Environmental Education Program
De Black Mamba APU houdt zich ook bezig met bewustwording bij lokale gemeenschappen. Hun educatieprogramma, “Bush Babies”, is gericht op scholen aan de westkant van het Kruger Park. Momenteel draait dit programma op 10 scholen, waarbij 870 kinderen tussen de 12 en 15 jaar worden bereikt. 

De scholen krijgen wekelijks bezoek van een Education Officer en daarnaast komen Black Mamba rangers ook regelmatig langs om hun verhaal te vertellen. Het doel van deze lessen is om de kinderen meer te leren over de natuur om hen heen en het belang van het beschermen daarvan. 

Resultaten
Sinds 2014 is het aantal incidenten met snares in het Balule Nature Reserve met 99% gedaald en in de gebieden waar de Black Mamba’s buiten dit reservaat werkzaam zijn is dit met 89% gedaald.

De Black Mamba’s hebben tot nu toe geassisteerd bij 6 arrestaties van stropers en hebben 29 stroperskampen en 7 bushmeat keukens gelokaliseerd en vernietigd.

Naar de website van Black Mamba APU