Association Anoulak

Association Anoulak is een Franse organisatie die gericht is op natuurbescherming en onderzoek van wildlife in Laos (Democratische Volksrepubliek Laos), met name in het Nakai-Nam Theun National Park.

Association Anoulak is een relatief jonge organisatie. Ze zijn pas sinds 2019 officieel in Frankrijk geregistreerd (daarvoor waren ze lokaal in Laos geregistreerd) en ook de naam Assosciation Anoulak is in 2019 in gebruik genomen. Hoewel het een Franse organisatie is, werken ze voornamelijk met lokale mensen. Op dit moment hebben ze 44 Laotianen in dienst.

De organisatie richt zich op onderzoek naar biodiversiteit, anti-stroperij patrouilles, educatie en ondersteuning van de lokale bevolking. Hierbij richten ze zich op verschillende planten- en diersoorten in het gebied, waaronder de witwanggibbon. 

Onderzoek
Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over de witwanggibbons in het Nakai-Nam Theun National Park. Er zijn twee ondersoorten van de witwanggibbon (de noordelijke en de zuidelijke) en het is niet zeker welke van deze twee ondersoorten, of misschien een kruising hiervan, in dit National Park leeft. Daarnaast is er weinig bekend over de verspreiding en de aantallen in dit park.

Door middel van geluidsopnames van het zingen van de gibbons in het park probeert Association Anoulak een beeld te krijgen van hoeveel witwanggibbons er in het gebied voorkomen. Omdat de zang van gibbons soort-specifiek is, kunnen de onderzoekers met de geluidsopnames ook vaststellen welke ondersoort in het park voorkomt. 

In 2019 is er een proef opgezet met bewegingscamera’s in de bovenste laag van het regenwoud. Hiermee kunnen o.a. witwanggibbons, maar ook verschillende andere primaten, vogels en eekhoorns getraceerd worden.

Anti-stroperij
Illegale stroperij is een groot probleem in het Nakai-Nam Theun National Park. Om dit tegen te gaan heeft Association Anoulak, in samenwerking met lokale autoriteiten, inmiddels zes anti-stroperij teams opgezet. Deze teams lopen patrouilles in het park om illegale activiteiten op te sporen.

In 2019 zijn er door de zes teams gezamenlijk 11.092 kilometers afgelegd, 108 boetes uitgedeeld, 599 valstrikken verwijderd en 39 vuurwapens in beslag genomen.

Educatie
Om de bevolking van Laos meer kennis te laten maken met de bijzondere dieren die in hun land leven, heeft Association Anoulak inmiddels drie verschillende kinderboeken gepubliceerd. Deze boeken zijn verkrijgbaar in verschillende talen.

Naar de website van Association Anoulak