Vale gier “Stanislav” vertrekt vanuit Dierenrijk naar Bulgarije

13 februari 2021

Stichting Wildlife steunt al een aantal jaar het project van Green Balkans in Bulgarije. Green Balkans zet zich in om vale gieren, monniksgieren en lammergieren terug in de natuur te krijgen. Deze giersoorten waren in Bulgarije helemaal uitgestorven. Zij werden onder meer het slachtoffer van vergiftigde karkassen, die boeren neerlegden om beren en wolven te verjagen. Hierdoor ging de populatie van de drie Europese giersoorten sinds 1970 flink achteruit. 

Green Balkans zet zich inmiddels dertig jaar in om uitsterven van de gieren tegen te gaan. De natuurorganisatie doet er alles aan om de populatie van de drie verschillende soorten aaseters in stand te houden en te vergroten. Dit doen zij door middel van het uitzetten van gieren in hun natuurlijke leefomgeving, maar ook door het aanpakken van de factoren waardoor de gieren sterven.

De vale gieren die in Bulgarije worden uitgezet komen uit opvangcentra in Spanje en Frankrijk, maar ook uit verschillende dierentuinen. Zo is er in 2012 ook al eens een vale gier vanuit Dierenrijk naar Bulgarije verhuist en in het wild vrijgelaten. Deze gier is jaren later in Polen terug gezien.

Op 8 februari 2021 is er opnieuw een gier vanuit Dierenrijk naar Green Balkans gegaan. Deze vale gier, een mannetje genaamd Stanislav, is in maart 2020 in Dierenrijk geboren. Hij mag eerst een tijdje wennen in het centrum van Green Balkans. In het voorjaar zal hij worden uitgezet.

Stichting Wildlife heeft een GPS-tracker gedoneerd voor Stanislav. Dat betekent dat hij straks, als hij is vrijgelaten, via de computer gevolgd kan worden. Zo’n GPS-tracker zendt regelmatig een signaal uit naar een satelliet en stuurt dit door naar de computer van Green Balkans. Zo kan Stanislav langere tijd in de gaten gehouden worden.

Op de speciale website van Dierenrijk lees je het laatste nieuws over de reis van Stanislav: https://www.dierenrijk.nl/verhuizing-vale-gier/