Het Europese fokprogramma voor de fossa wordt in Zoo Duisburg gecoördineerd. Zij hebben in 1995 een internationaal fonds opgezet om onderzoek te doen naar fossa’s in het wild en om de fossa te beschermen. Het Fossa Fonds financiert de activiteiten van Chances for Nature in het westen van Madagaskar.
Fossa
Madagaskar is een eiland dat al 88 miljoen jaar van de rest van de wereld geïsoleerd is. Hierdoor leven er op dit eiland heel veel unieke planten- en diersoorten. Eén daarvan is de fossa. Door een groeiende bevolking en grote armoede staat de natuur op Madagaskar onder druk.
Chances for Nature werkt samen met lokale bevolking om een duurzamer bestaan op te bouwen. Er wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden om beter om te gaan met de natuur en om op een duurzamere manier te leven.
Onderzoek fossa’s
Samen met lokale assistenten worden er in de bossen van Kirindy, Andranomena en Ambadira fossa-uitwerpselen gezocht en de GPS-locatie vastgelegd. Dit is nu in 2010, 2014, 2015, 2016 en 2018 gedaan. Zo kan er bekeken worden hoeveel fossa’s er in deze gebieden leven en of de aantallen stijgen of dalen. De voorlopige resultaten wijzen er op dat het aantal fossa’s naar beneden gaat.
Naast onderzoek naar het aantal fossa’s wordt er ook onderzoek gedaan naar de conflicten tussen mensen en fossa’s. Ook dit wordt meerdere jaren achter elkaar gedaan. Zo kan gekeken worden of de educatieprojecten ook effect hebben.
Workshops kippen houden
Kippen worden door veel mensen in Madagskar gehouden als voedselbron. Vaak lopen deze kippen los rond in de dorpen. Hierdoor zouden ze een makkelijke prooi kunnen zijn voor fossa’s. Dit zorgt voor conflicten tussen mensen en fossa’s, waarbij vaak als oplossing wordt gekozen voor het afschieten van de fossa’s. Om dit te voorkomen geeft Chances for Nature workshops in het bouwen van stevige kippenhokken waar fossa’s geen kans hebben om bij de kippen te komen. Daarnaast gaan de workshops over het effectief fokken en zorgen voor de kippen. Hoe beter de kippen gehouden worden, hoe minder ander vlees de mensen hoeven te eten. Vaak zijn namelijk wilde dieren (zogenaamd “bushmeat”) het alternatief.
Zuinige kachels
Net als in veel niet-Westerse landen, wordt er ook in de dorpen in Madagaskar op houtvuur gekookt. Een open vuur kost veel hout en dat hout komt uit het omliggende bos; het leefgebied van o.a. de fossa. Chances for Nature leert dorpsbewoners om zelf een kachel te maken die veel zuiniger omgaat met het hout. Deze kachels hebben niet alleen minder brandstof nodig, maar geven ook veel minder rook waardoor de gezondheid van de bevolking ook beter wordt.
Environental Education Camp
Het Environmental Education Camp is opgezet voor 100 schoolkinderen in de leeftijd van 10 – 14 jaar. Deze kinderen wonen in de directe omgeving van het leefgebied van de fossa. Tijdens het kamp wordt aandacht besteed aan duurzaamheid, op een goede manier omgaan met de natuur en ook het belang van het behoud van dier- en plantensoorten.