Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

De Aziatische olifant is door de IUCN geclassificeerd als “bedreigd” omdat het aantal olifanten in de afgelopen 3 generaties (60 – 75 jaar) met minstens 50% is afgenomen. Het is moeilijk te zeggen hoeveel Aziatische olifanten er nog in het wild zijn. In Sri Lanka (waar de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation actief is), leven naar schatting tussen de 3000 en 4500 olifanten, waarvan er 500 – 600 dieren in gevangenschap leven. De huidige cijfers duiden er op dat ieder jaar zo’n 6% van de populatie in Sri Lanka verdwijnt.

De bedreigingen voor olifanten in Sri Lanka zijn hetzelfde als voor alle Aziatische olifanten. Het kappen van bossen voor dorpen, steden en landbouw zorgen voor een kleiner en versnipperd leefgebied voor de olifanten. Daarnaast zorgt dit ook voor meer conflicten tussen olifanten en mensen, waarbij zowel mensen als olifanten gedood worden en huizen en gewassen vernield worden door olifanten. Dit probleem wordt nog eens versterkt door de voorkeur die olifanten hebben voor gewassen zoals suikerriet, bananen en andere vruchten die in Sri Lanka verbouwd worden In Sri Lanka is de olifant bij wet beschermd en op het doden van een olifant staat de doodstraf.

De Marjo Hoedemaker Elephant Foundation zet zich in voor de olifanten op het eiland Sri Lanka, in het gebied rondom het wildreservaat Uda Walawe. Dit gebeurt onder andere door te investeren in de locale bevolking en goodwill te kweken voor de olifantenpopulatie.
De afgelopen jaren zijn de volgende activiteiten en projecten door MHEF gerealiseerd:

De Projectbus
De locale projectmedewerkers zijn de trotse eigenaar geworden van een prachtig nieuw busje. Deze nieuwe bus was nodig voor de uitvoering van de School Awareness Programmes. Met de projectbus bezoeken de projectmedewerkers scholen in gebieden waar zogeheten human-elephant-conflicts plaatsvinden. In de afgelopen 2 jaar zijn al meer dan 300 scholen bezocht. Het doel hiervan is kinderen te vertellen over olifanten en hun leefgewoonten en om ze bewust te maken van het belang van natuurbehoud en een goede relatie tussen mens en dier. Het combineert de leuzen ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en ‘kinderen hebben de toekomst’!

Een brug voor ‘Thaligamayaya’
In januari 2005 is een brug aangelegd voor de Thaligamayaya dorpsgemeenschap. Vóór de komst van deze brug konden de kinderen tijdens het regenseizoen niet naar hun scholen gaan. Ook konden de bewoners tijdens het regenseizoen niet naar de markten om hun spullen te verkopen. Zelfs een doktersbezoek was tijdens dit regenseizoen niet mogelijk als je aan de ‘verkeerde kant’ van de rivier woonde.

Naar de website van Marjo Hoedemaker Elephant Foundation