Big Life Foundation

In het Amboseli-Tsavo gebied in Kenia en Tanzania leven veel bekende Afrikaanse dieren. Leeuwen, hyena’s, neushoorns en olifanten. In dit gebied staan de grote Afrikaanse dieren onder druk van zowel stroperij als mens-dier-conflicten. Door middel van nieuwe natuurbeschermingsstrategieën en samenwerking met lokale bevolking en de regering, wil de Big Life Foundation de flora en fauna van Oost Afrika beschermen en behouden. Inclusief één van de grootste populaties olifanten in Oost Afrika.

De Afrikaanse olifant wordt door de IUCN geclassificeerd als “kwetsbaar”. Hoewel er nog steeds grote populaties olifanten in Afrika leven, worden er naar schatting 20.000 olifanten per jaar gedood door stropers. Dit is meer dan 2 olifanten per uur.

De belangrijkste reden voor het doden van olifanten is het ivoor van de stoottanden. Dit ivoor wordt verkocht voor kunstvoorwerpen, zoals beeldjes en armbanden. Daarnaast worden olifanten gedood door dorpelingen omdat de olifanten regelmatig de gewassen opeten en vernietigen. De BLF probeert oplossingen te zoeken voor deze mens-dier-conflicten. De Big Life Foundation is in 2012 opgericht door fotograaf Nick Brandt en natuurbeschermer Richard Bonham. Momenteel is BLF werkgever van 315 rangers, verdeeld over 31 outposts met 15 auto’s en beschermen ze meer dan 800.000ha natuur in het Amboseli-Tsavo ecosysteem.

Anti-stroper patrouilles
De Big Life Foundation probeert stropers op te sporen en ze te ontmoedigen door middel van rangers die voortdurend de gebieden door trekken. Met vliegtuigjes, auto’s en te voet worden strikken weggehaald en stropers gearresteerd.
Eén van de unieke projecten van BLF is het inzetten van speurhonden. Op plekken waar zelfs de meest ervaren spoorzoekers moeite hebben met het vinden van aanwijzingen, kunnen speurhonden makkelijk het spoor van stropers volgen. Niet alleen worden stropers zo opgespoord en gearresteerd, maar voor veel stropers zijn de speurhonden een reden om weg te blijven uit deze gebieden.

Chili bommen
Vanwege een groeiende bevolking en krimpende natuurgebieden, komt het steeds vaker voor dat olifanten de gewassen van boeren opeten en vernietigen. Een lange-termijn oplossing voor dit probleem is het aanleggen van hekken waar stroom op staat om de olifanten buiten te houden. Dit is echter een zeer dure oplossing.

BLF experimenteert momenteel met het verjagen van olifanten met “chili bommen”. Olifanten zijn zeer gevoelig voor geur en houden niet van chili. Chili bommen worden gemaakt van condooms gevuld met 3 theelepels zand, 3 theelepels chilipoeder en een stuk vuurwerk. Als er olifanten in de buurt van de akkers komen, steken de dorpelingen de bommen af boven de hoofden van de olifanten. Dit is genoeg om ze van richting te doen veranderen en de gewassen met rust te laten.

Educatie
Het beschermen van natuur en dieren kan alleen als de plaatselijke bevolking daar in meewerkt. De plaatselijke bevolking werkt alleen mee als zij het nut van deze bescherming inzien. Eén van de manieren waarop BLF dit doet is door zo veel mogelijk voordelen aan de bevolking te geven. Werkgelegenheid en educatie zijn hierbij heel belangrijk. BLF sponsort scholen, docenten en studenten, wat zorgt voor een goede relatie tussen de plaatselijke bevolking en BLF en ook voor meer welvaart.

De Masaï Olympische Spelen
Eén van de problemen in Kenia en Tanzania is dat jonge Masaï mannen op leeuwenjacht gaan om zichzelf te bewijzen, dapperheid te tonen en de aandacht van vrouwen te krijgen. Omdat de leeuwenpopulatie toch al drastisch daalt, is dit gebruik vernietigend voor de leeuwen in dit gebied.
In samenwerking met de Masaï leiders heeft BLF in 2014 de Masaï Olympische Spelen georganiseerd. Hierdoor kunnen jonge mannen zich bewijzen zonder leeuwen te doden. Tegelijkertijd met het organiseren van dit evenement is er ook een educatiecampagne gestart om de Masaï te overtuigen dat het belangrijk is om de natuur te beschermen.

Naar de website van Big Life Foundation